Apuuliat on nimetatud mineviku puutumatuks paradiisiks.



See Lõuna-Itaalia saapakontsal paiknev piirkond on üllatavalt ehe ja tänaseni veel massturismist puutumata. Apuulia pakub rohkelt omapärast arhitektuuri ja meeliköitvaid ajaloolisi rännakuid ning rannapuhkust kaunitel Aadria mere liivarandadel.



Täiesti ainulaadne Alberobello linn on kantud UNESCO maailmapärandi nimekirja. Siinsed elamud on kohalikule piirkonnale tüüpilised trullid, mis olid algselt talupoegade elamud. Need ehitati kohalikust paekivist ilma mördita. Ruudukujulisel valgeks lubjatud elamul on koonusekujuline hallidest kivitahvlitest katus, mille tipus on valge tornike. 

Piirkonna teise kõige ainulaadsema linnana on tuntud Matera, kuigi see asub tegelikkuses Apuuliast veidi kõrval, Basilicata maakonnas. Kuid soovitan kindlasti selle linna külastust kombineerida puhkusega Apuulias.





Selles UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluvas linnas loovad eri ajastute linnaosad lummava koosluse. Kaljusesse pinnasesse ehitatud kuulsates koobaskvartalites elasid 8.-13. saj. bütsantsi mungad ja hilisematel sajanditel kohalik rahvas. Kaljudesse on rajatud üle saja kabeli ja kiriku, millest osasid kaunistavad bütsantsi freskod. Koobaselamud ehk sassod pakkusid kohalikele eluaset veel 1950ndate aastateni, kui see piirkond sai tuntuks kui Itaalia rahvuslik häbiplekk (“Shame of Italy”), kuna koobasmajades elasid koos nii inimesed kui loomad, elamutes puudus nii vesi kui elekter, argipäeva valitsesid nälg ja malaaria.

Eelmise sajandi lõpus aga hakati taas ajaloolist linna taastama, kohalikele inimestele koopamaju eraldama. Tänapäeval on suur osa koopalinnast justkui muuseum, kus nii Itaalia kui Hollywoodi režissöörid on vändanud üle 20 filmi – viimane neist võimsaid vaateid ja äkilisi stseene pakkuv James Bondi „No Time To Die“. Tänastel külastajatel on võimalik linna unikaalsust kogeda tänu restaureeritud koobastesse ehitatud hotellidele ja restoranidele. 





Tagasi Apuuliasse... tänu mitmesajakilomeetrisele rannajoonele on siin märkimisväärselt palju eriilmelisi randu ja paljud neist on puhtuse ja keskkonnasõbralikkuse märgiks tähistatud rahvusvahelise sinilipuga.


Casa Badra villakompleks asub Valle d'Itria maapiirkonnas, vaid 4 km kaugusel UNESCO maailmapärandi hulka kuuluvast Alberobello linnast, mille trullide täis vanalinn on üks Apuulia kõige külastatavamaid linnu.

Valle d'Itria geograafia ja vaated ongi just see, mida paljud peavad "tüüpiliseks" Apuuliaks. Künklik maastik, sajandivanuste oliivipuude puistud, trulli-koonused kõikjal, kuhu iganes vaatate ja valgeks värvitud linnad.